Výzva k účasti na volbě nové správní rady NČVU

Iniciativa Mánes umělcům vyzývá uměleckou obec k nominaci kandidátů do správní rady Nadace českého výtvarného umění. Kandidáti navržení a zvolení širokou odbornou veřejností získají silnější mandát prosazovat pozitivní změny ve prospěch osob aktivních na poli současného výtvarného umění.

Prvním krokem je možnost do 11. 5. 2013 elektronicky nominovat kandidáty. Každý navrhovatel může navrhnout až devět členů / členek nové profesní rady (na adresu josef.manes@gmail.com).

 Kandidáti by měli splňovat tyto požadavky:

• musí souhlasit s vlastní nominací

• měli by být schopni představit demokratičtější vizi fungování Nadace českého výtvarného umění

• měli by být ochotni dostupnými prostředky tuto vizi prosazovat

• měli by zastupovat širší regionální, odbornou i názorovou platformu

Prosím uveďte jako předmět emailu „nominace do správní rady“. Součástí nominačního e-mailu by měl být rovněž kontakt na Vámi nominované kandidáty.

Nominovaní a potvrzení kandidáti budou zveřejněni týden před volbou na webu manes-umelcum.tumblr.com/. Anonymní elektronické hlasování proběhne v sobotu 18. května od 14:00 do 18:00. Bude možné anonymně hlasovat i „fyzicky“, a to v pražské kavárně Divus (Bubenská 1, Praha 7). Při rovnosti hlasů u volených kandidátů rozhodne druhé kolo, které se uskuteční v tentýž den od 19:30 do 20:00.

Před samotnými volbami - od 9:00 do 13:00 - mohou nominovaní představit svoje záměry. O svůj devítiminutový vstup se mohou přihlásit na emailu josef.manes@gmail.com, administrátor/moderátor voleb jim pak přiřadí vhodný interval vystoupení. Jakékoliv dotazy rádi zodpovíme na stejné adrese.

Přestože volba fakticky nemá právní platnost, budeme apelovat na členy současné rady, aby respektovali názor umělecké obce. Nově zvolená rada se může opírat o hlasy voličů, o oporu svých nominátorů. Její akceschopnost, vliv a společenský dosah bude záležet na její schopnosti tlumočit názory aktivní umělecké obce širší veřejnosti v České republice.

Mánes umělcům