Britské muzeum po 27 letech ukončí spolupráci s BP

Po desetiletém tlaku kulturní obce ve Velké Británii pravděpodobně končí spolupráce Britského muzea s ropnou společností BP (dříve British Petroleum). Navazuje tak na kroky dalších velkých kulturních institucí, jako je National Portrait Gallery, Tate, Royal Shakespeare Company nebo National Galleries of Scotland.

Záběr z videa „BP MUST FALL – Protest at British Museum February 2020“, zdroj: YouTube: Real Media

The Guardian jako první minulý týden informoval o ukončení dlouholeté spolupráce mezi Britským muzeem a mezinárodní ropnou společností BP sídlící v Londýně. Tiskový mluvčí muzea však deník osočil, že neuvedl přesné informace a spolupráce by měla probíhat až do prosince. „V době omezeného financování z veřejných zdrojů nám firemní sponzoři, jako je společnost BP, umožňují plnit naše poslání a poskytovat návštěvníkům jedinečné vzdělávací zážitky. Naše partnerství s BP jsme neukončili. Společnost BP je cenným dlouhodobým podporovatelem muzea a naše současné partnerství trvá do konce letošního roku.“

Ropná společnost v roce 2016 oznámila, že partnerství s Britským muzeem plánuje na roky 2018–2023, poté by již nemělo být prodlouženo a obnoveno. Podle informací společnosti Culture Unstained byla poslední sponzorovanou výstavou přehlídka Hieroglyfy: Odhalení starověkého Egypta, která skončila letos v únoru. V současné době by mělo muzeum jen dočerpat zbytek „výhod pro podporovatele“, jak uvedl The Art Newspaper. Rodney Harrison, profesor na Institute of Archeology v centrálním Londýně, uvedl, že přestože muzeum nevydalo jasné stanovisko, „je tento důležitý krok pozitivním gestem směrem k deklarovaným snahám George Osborna [bývalého britského ministra financí] stát se muzeem s nulovou uhlíkovou stopou a k významné roli uměleckých a kulturních institucí při přijímání opatření v oblasti klimatu“.

Kritika spolupráce Britského muzea s BP měla v průběhu let mnoho podob. Sdružení BP or not BP v roce 2020 před institucí postavilo čtyř-metrovou dřevěnou sochu trojského koně, který odkazoval na tehdy probíhající výstavu Troy: Myth and Reality, která byla sponzorovaná ropnou společností. V loňském roce také proběhla satirická kampaň, ve které aktivisté prezentovali plán ropných vrtů v lokalitě Stonehenge se sloganem „your future is your history“.

Britské muzeum je jednou z posledních britských výtvarných institucí, která dosud udržovala spolupráci s ropnou společností. Minulý rok ji ukončila i National Portrait Gallery, kde se BP podílelo na organizování ceny Portrait Award. Muzeum je dlouhodobě obviňováno, že svou spoluprací podporuje artwashing neboli veřejné zlepšení obrazu BP jako filantropické společnosti, která tak odsouvá pozornost od svého podílu na zhoršující se globální krizi.

Samotné muzeum dlouhodobě argumentuje právě nedostačující státní podporou a nutností hledání finančních zdrojů od soukromých firem. To je důvod, proč spolupráci dosud neukončila například vzdělávací akademie londýnského Science Museum. Tlak na kulturní instituce však nadále roste, a to i díky finanční bilanci energetických firem, které těží ze současné politické krize, a jejich podílu na znečištění planety. Jak informoval The Art Newspaper, energetický gigant BP vykázal v minulém roce rekordní zisky (28 miliard dolarů). Zároveň ustoupil od svého závazku snížit do roku 2030 emise uhlíku o 40 % oproti roku 2019 a namísto toho se zavázal k méně ambicióznímu snížení o 20–30 %.

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.